Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víte, co je ansámblová předpověď?

24. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 4. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ne, není to předpověď vypracovaná ve skupině. Víte, co je ansámblová předpověď? Zdroj fotografie: meteocentrum, weathercast

Možná už jste někdy slyšeli o ansámblové předpovědi nebo modelovém ansámblu. Nebo je to pro vás nový pojem? Zkusíme jej vysvětlit.

Meteorologické předpovědní modely jsou, velmi zjednodušeně řečeno, matematické programy, které popisují zákonitosti atmosféry. K tomu aby model mohl počítat potřebuje i vstupní data, tzv. počáteční podmínky.

Právě co nejpřesnější počáteční podmínky jsou jedním ze základních kamenů správné předpovědi. Problém je v tom, že nikdy neznáme stav atmosféry zcela přesně - neměří se zdaleka všude a navíc model potřebuje data i z vyšších hladin (která se získávájí například z letadel).

A právě nejistotu spojenou s počátečními podmínkami mají za úkol podchytit ansámblové předpovědi. Kromě hlavního běhu modelu se počítá i řada dalších (cca 20-50) s lehce pozměněnými počátečními podmínkami. Výsledkem je podobný graf jako na obrázku - každá čára reprezentuje výpočet s jinými počátečními podmínkami.

Pokud jsou jednotlivé běhy blízko sebe, je předpověď celkem spolehlivá. Naopak pokud se hodně rozcházejí, tak je to pro meteoroga signál, že předpověď je nejistá. To potom většinou uvádíme v komentářích meteorologa, které naleznete pod podrobnou i dlouhodobou předpovědí.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024