Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Evropa má za sebou nejteplejší zimu ve svých dějinách

8. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 3. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zvlášť mimořádně vysoké teploty panovaly na severovýchodě kontinentu. Evropa má za sebou nejteplejší zimu ve svých dějinách Zdroj fotografie: 123rf Průměrná teplota za prosinec až únor byla letos v Evropě o 3,4 °C vyšší než je dlouhodobý průměr. Tím normálem je myšleno období 1981 až 2010, které už samo o sobě je zřetelně teplejší než předchozí desítky let. Ve srovnání s šedesátými a sedmdesátými lety by letošní zima byla ještě o něco teplejší. A zvlášť výrazná ochylka od normálu byla zaznamenána v oblasti severovýchodní Evropy, zejména v evropské části Ruska, ve Finsku či ve Švédsku. V těchto zemích odchylka od normálu dosáhla až na 6 °C.

S letošní zimou jsou spojeny různé anomálie, jako například to, že v fisnkém hlavním městě Helsinky za celou zimu vůbec nesněžilo, což se tu ještě nikdy předtím nestalo! Velmi teplá zima byla i v oblasti střední Evropy. Pokud bychom se podívali za hranice Evropy, tak mimořádně vysoké teploty zaznamenala i asijská část Ruska, tedy Sibiř. Zde by bylo přesnější říci, že šlo o mírné mrazy, mírnější než obvykle. Příčinou celkově vysokých teplot je, že se letos v zimě v Evropě abnormálně moc prosazovalo západní proudění, klima tak bylo extrémně oceánské. S tím bylo spojeno i větrno a hodně srážek, hlavně v únoru.

Letošní mimořádně mírná zima může mít velké dopady na přírodu, především v tom smyslu, že chybějící silný mráz umožnil přežít zima řadě škůdců. Vysokou míru přežití zimy ale vykazují prakticky všechna zvířata, a také třeba bezdomovci, zvlášť v zemích jako je Rusko. Tam se snížila i spotřeba tvrdého alkoholu, která přes zimu tradičně roste. 

Je zřejmé, že tato extrémně teplá zima je dalším střípkem do mozaiky celkového oteplování klimatu.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024