Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vzestup hladiny oceánů je v posledních letech rychlejší

16. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 10. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dosahuje už 4 mm za rok. Vzestup hladiny oceánů je v posledních letech rychlejší Zdroj fotografie: 123rf Otázka klimatických změn dostává v posledních měsících opět větší význam, i proto, že jsou více vidět její projevy. Za jeden z nejobávanějších se považuje vzestup hladin oceánů v důsledku tání ledovců. Nejde o žádné teorie- hladina oceánů je skutečně na vzestupu už několik desítek let. Od začátku 20. století do současnosti se zvýšila asi o 20 centimetrů.

Vzestup ovšem není stejnoměrný - na začátku 20. století rostla hladina oceánu o méně než 1 mm za rok, postupně se tempo zvyšuje, zřetelně pak až od 90. let. V posledních 15 letech je průměrné tempo růstu hladiny už 3,5 mm za rok. A v posledních sedmi letech průměrně překračuje už 4 mm za rok - i když dochází k jeho kolísání, v některých letech je to méně, v jiných více. A co je zásadní - laika možná překvapí, že v různých částech světa je vzestup různě rychlý. V důsledku rotace Země a mořských proudů totiž není hladina oceánu ve skutečnosti až tak "vodorovná". Třeba v oblasti Indonésie činí roční vzestup oceánu až 10 mm za rok.

Vzestup je způsoben částečně táním ledovců a z další části pak tím, že se vodní hmota celkově s celou planetou otepluje, a teplejší voda má větší objem - jde tedy o důsledek tepelné roztažnosti vody. Celý proces růstu hladiny se projevuje s určitým zpožděním za růstem teploty (voda se ohřívá pomaleji než vzduch, a ledovce také netají okamžitě), takže je prakticky jisté, že nás i v mnoha dalších letech čeká zvýšení hladiny. I kdyby se růst teploty nyní zastavil - a to je také nepravděpodobné.

Je to hodně, je to nebezpečné? Občas prezentované katastrofické scénáře o zatopení velkých přímořských měst, ve kterých se topí lidé, jsou daleko od reality. I zrychlené tempo několika milimetrů ročně je těžko postřehnutelné (přílivy a odlivy nebo vlnění mají mnohem větší význam - běžné kolísání moře je zkrátka v mnohem větším řádu) a hlavně není problém se mu přizpůsobit - navýšení hráze u pobřeží třeba o 10 cm je snadné a rychlé, a vyřeší vzestup na dalších 20 let. Třeba Amsterdam dokáží existovat už opravdu dlouho asi 4 metry pod hladinou oceánu, chráněn vysokými hrázemi.

Ve skutečnosti se vzestup hladiny citelně projevuje až v extrémních situacích. Zejména při silných bouřích a velkých vlnách, kdy moře dosahuje maxima, tak za této situace může být i těch pár centimetrů zásadních, protože některá hráz už přeteče. Postupné navyšování hladiny oceánu tedy z dlouhodobého hlediska je minimálně velkou výzvou, a zřejmě i problémem. A zvlášť, pokud tempo ještě dále zrychlí...



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024