Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Planeta Země má za sebou nejteplejší zaznamenaný červen

18. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;wunderground.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Údaj zveřejnily hned dvě instituce - NOAA a NASA. Podle nejnovějších informací byla v globále (pozor, ne v Česku) extrémně teplá i první polovina července. Planeta Země má za sebou nejteplejší zaznamenaný červen Zdroj fotografie: 123rf.com

Horký červen, který máme stále v paměti, se do historických tabulek nezapsal jen v ČR, ale i na řadě dalších míst po celém světě. V globálním průměru se ukázalo, že takto teplý červen modrá planeta nezažila minimálně od roku 1880, odkdy je dostupná globální řada teploty.

Mimořádně teplo bylo kromě střední Evropy i na Ukrajině, na řadě lokalit Afriky a Jižní Ameriky. Vyčerpávající vedra a sucha má za sebou Indie. Kromě nedostatku vody se suché počasí nepříznivě podepsalo i na indickém zemědělství. Počátkem června se tato země potýkala s těžko představitelnými teplotami, na jedné ze stanic bylo naměřeno 50,8 °C. Vedra v západní a střední Evropě z konce června často plnila i naše zpravodajství, můžeme připomenout rekordních 45,9 °C ve Francii.

Zatímco Indii trápila sucha, v Číně došlo k rozvodnění řeky Yang-ce. Záplavy si vyžádaly kolem 200 obětí či pohřešovaných lidí, pod vodou přitom zůstalo asi 200 000 budov. Velké škody způsobily i bouřky ve střední Evropě, které přinesly kroupy, přívalové lijáky i silné nárazy větru. Buďme tak rádi, že aspoň u nás se v červenci počasí uklidnilo. Na řadě míst ale stále setrvává sucho.

Pokud vezmeme v úvahu první pololetí, drží si rok 2019 společně s rokem 2017 druhou příčku za nejteplejším rokem 2016. Na jeho překonání to ale zatím moc nevypadá, teploty bude držet na rozumnějších úrovních i slabé El-Niño.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024