Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Arktidě začíná jaro s nejmenším množstvím ledu v historii

6. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 4. 2019 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Padne v létě rekord ve velikosti plochy bez ledu? V Arktidě začíná jaro s nejmenším množstvím ledu v historii Zdroj fotografie: 123rf Aktuální pohled na družicové snímky z oblasti kolem Arktidy a přilehlých moří ukazuje, že na začátku jara je množství ledu zatím historicky nejslabší od dob, kdy je sledováno. V pátek 5. dubna poklesla rozloha zaledněného oceánu pod 14 milionů kilometrů čtverečních, přičemže nikdy v minulosti se tak nestalo dříve. Minulý rekord byl přitom ustanoven teprve loni, když se pod tuto hranici rozloha ledu dostala 7. dubna, tedy o dva dny později. Nejvíc je nedostatek ledu vidět v Beringově moři mezi Aljaškou a ruskou Kamčatkou.

V období 1981 až 2010 se v průměru dostala ledová pokrývka pod 14 mil. km až 3. května a v samotných 80. letech 20. století se tak dělo až 9. května, takže tání se letos posunulo už skoro o měsíc dopředu oproti období jen relativně nedávnému! Přitom už v osmdesátých letech bylo zaznamenáno celkové oteplování klimatu, takže pokud bychom měli k dispozici družové snímky ještě starší, pravděpodobně bychom viděli ještě větší změnu. 

Oteplování klimatu je na arktickém zalednění velmi dobře vidět a navíc je to na rozdíl od měření teplot těžko zpochybnitelný údaj - zatímco teploty se měří na konkrétních místech, která mohou být lokálně ovlivněna třeba rozšiřováním měst, tak rozsah zalednění vidí družice prakticky v jeden okamžik nad opravdu velkou plochou zeměkoule. 

Můžeme z aktuálně historicky nejrychlejšího začátku jarního tání odvozovat, že nás čeká i rekordní odtátí ledu během léta? Minulé zkušenosti ukazují, že nikoliv. Průběh počasí během jarních a letních měsíců má mnohem větší vliv na průběhu tání než to, v jakém stavu je zalednění na začátku jara. Takže se budeme muset nechat překvapit, zda rekord, aktuálně platný z roku 2012, letos padne.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024