Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Leden ve světě třetí nejteplejší, mnohde ale rekordní

19. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byly však zaznamenány i mrazivé extrémy Leden ve světě třetí nejteplejší, mnohde ale rekordní Zdroj fotografie: 123rf Americká NOAA vyhlásila letošní leden jako třetí nejteplejší úvodní měsíc roku od začátku měření před 140 lety. Zaostal jen za roky 2016 a 2017, když odchylka od průměru 20.století činila +0,88 °C (v rekordním lednu 2016 to bylo +1,06 °C). I v novém roce se tak potvrzuje trend celkového oteplování klimatu. Pomáhá k tomu slabší forma jevu El Niňo, který se rozvinul v Pacifiku. I díky němu byl leden teplotně více nadnormální na jižní polokouli - zde byl historicky na druhém místě a čistě nad pevninami jižní polokoule pak vůbec nejteplejší.

Studený byl leden v Kanadě - tam je tedy studený vždy, ale letos obzvlášť. Padaly zde i minimální historické rekordy, protože sem několikrát zavítal ledový vzduch z Arktidy. 27. ledna bylo ve vnitrozemí Kanady naměřeno rekordních -47,5 °C. Na druhé straně mimořádné horký leden na jižní polokouli znamenal v tamním létě opravdová vedra. Chile zaznamenalo lokálně až 40 °C, v hlavní městě naměřili 38,3 °C a to je nejvíc v historii města. V Austrálii byl leden také vůbec nejžhavější v dějinách, zde zejména ve státě Nový Jižní Wales. Pět dní za sebou zde maximální teplota překročila 40 °C, to se v Austrálii ještě nikdy předtím nestalo!

V Evropě byl leden teplotně relativně průměrný, spíše chladnější počasí vládlo na Balkáně, ale i na severu Finska, naopak teplejší v západní Evropě. České počasí bylo v lednu velmi blízké normálu. Nenavázalo tak na rok 2018, který byl v Česku nejteplejší v historii měření, ačkoliv celosvětově byl chladnější než léta 2016 a 2017.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024