Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Samotný listopad teplotně mimořádný nebyl

11. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 12. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Celý podzim se ale i díky jeho příspěvku zařadil na čtvrté místo. Samotný listopad teplotně mimořádný nebyl Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Listopad a s ním i meteorologický podzim jsou už za námi a my si nyní užíváme zimní čas. Přesto se ale můžeme trochu ohlédnout zpátky a na chvíli se podívat, jak to letos na podzim (a speciálně v listopadu) bylo s teplotami, zatím podle stanice Praha-Klementinum.

Listopad byl v Klementinu o 1,2 °C teplejší než průměr 1971 - 2010, což jej statisticky řadí k horní hranici pro označení jako "teplotně normální". Jeho relativní běžnost je patrná i z toho, že ze všech listopadů od roku 1775 skončil "až" 24. - 28.

To, co ovšem platí o listopadu jako celku, není už tak docela pravda pro jeho jednotlivé dny. První dva listopadové týdny totiž byly výrazně teplé a některé se od normálu lišily i o více než +5 °C! Nejteplejší byl den 4. 11. s průměrnou teplotou 13,1 °C. Citelné ochlazení pak nastalo 15. 11. Úplně nejchladnější (a zároveň nejhlouběji pod průměrem) byly dny 28. a 29. 11., kdy byla průměrná teplota pod bodem mrazu.

I přes přibližně normální průběh listopadových teplot skončil celý podzim (září - listopad) na čtvrtém místě mezi všemi podzimy od roku 1775! Jeho odchylka od normálu 1971 - 2010 byla +1,6 °C, což je na celé roční období docela dost. Dodejme, že ten zatím úplně nejteplejší byl podzim 2006 s odchylkou od +2,6 °C od téhož dlouhodobého průměru.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024