Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Září bylo dalším nadprůměrně teplým měsícem

17. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 10. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplotně normálně měsíce jsme tento rok ještě nezažili (jen dva podprůměrné). Září bylo dalším nadprůměrně teplým měsícem Zdroj fotografie: 123rf

Letošní září nám dlouhou dobu předvádělo dokonale letní počasí! Ve čtyřech dnech dokonce splňovaly teploty alespoň na jedné stanici definici tropického dne (denní maximum nad 30 °C) a v tom nejteplejším z nich (12. 9.) bylo přes 30 °C dokonce na šedesáti stanicích ze  sítě ČHMÚ. Nejvyšší teplota byla tehdy naměřena v Ústí nad Labem, kde bylo 32,7 °C. V poslední zářijové dekádě se ovšem ochladilo a teploty už byly většinou podprůměrné, a to někdy i více než o 4 °C.

Celkově toto září skončilo jako teplotně nadprůměrné (1,7 °C nad hodnotou normálu 1981 – 2010), ale díky ochlazení na jeho konci obsadilo až devátou příčku mezi všemi zářími od roku 1961. Vůbec nejteplejší bylo od tohoto roku září 1999 s odchylkou +3,2 °C od stejného normálu!

Šňůra nadprůměrně teplých měsíců díky přidání nadprůměrného září tedy nebyla porušena už od dubna. Září ovšem bylo společně s červnem z těchto měsíců ještě tím nejméně nadprůměrným měsícem, což je dosti překvapivé. U ostatních měsíců byla odchylka od normálu ještě o něco vyšší, u dubna třeba dosahovala neuvěřitelných +4,8 °C! Tento rok jsme vlastně nezažili ani jeden teplotně normální měsíc (všechny odchylky od normálu byly v absolutní hodnotě přes 1,5 °C). Leden byl rovněž mimořádně teplý a únor a březen byly zase extrémně chladné.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024