Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V dalších dnech čekáme minimum srážek a průměrné teploty

1. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 10:00 1. 6. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Naše území bude i nadále ovlivňovat rozsáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu se středem nad severozápadní, postupně severní Evropou. V dalších dnech čekáme minimum srážek a průměrné teploty Zdroj fotografie: 123rf

Ve čtvrtek bude převažovat jasno až polojasno. Teploty budou relativně vysoké, vystoupí až na 22/26 °C. V Polabské nížině lze očekávat i 28 °C. Relativně vyšší teploty vydrží také v pátek, kdy naměříme 22/26 °C, ovšem na severu a severovýchodě bude chladněji, jen okolo 22 °C. V pátek se zejména na horách mohou objevit ojedinělé přeháňky. 

Na víkend se mírně ochladí. Na obloze bude převažovat jasno až polojasno a teploty vystoupí většinou na 19/23 °C, v neděli v Čechách místy až na 26 °C. Začátkem příštího týdne dorazí oteplení. V pondělí naměříme 23/27 °C a tyto teploty vydrží i v následujících dnech příštího týdne. Objevit se však mohou ojedinělé přeháňky nebo bouřky, zejména v odpoledních hodinách. 

Nedostatek srážek v posledních dnech zhoršuje situaci se suchem a rizikem vzniku požárů. Podle Ústavu pro výzkum globální změny AV ČR existuje zejména v severozápadních Čechách vysoké riziko vzniku požárů a situace se během následujícího týdne nebude zlepšovat. Oblast, kde hrozí riziko vzniku požárů, se bude během následujících dní rozšiřovat i na zbytek území ČR.  




Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024