Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek večer zasněží, ale sníh brzy odtaje

1. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 12. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mikuláš bude chodit při teplotách výrazně nad nulou V pátek večer zasněží, ale sníh brzy odtaje Zdroj fotografie: 123rf Ve čtvrtek se v Česku trochu překvapivě trochu vyjasnilo nad velkou částí Česka, ale na delší dobu jsou to poslední sluneční paprsky. Před námi je totiž dlouhá série dní s velkou oblačností, nebo přesně řečeno dnů, kdy by mělo převažovat zcela zataženo. V pátek nás bude od jihozápadu ovlivňovat frontální systém, na kterém začne v odpoledních hodinách na jihu Česka sněžit, během večera se sněžení rozšíří i na větší část zbytku republiky. Jelikož očekáváme teploty kolem nuly, ve vyšších polohách spíše pod nulou, měl by se sníh na zemi i udržet. Místy ale může jít o mrznoucí déšť, kde by se vytvářelo pak náledí. 

Ale nenechme se vylekat. Sněžení bude hodně slabé, takže očekáváme jen poprašek sněhu, nebo maximálně 1 až 2 centimetry během noci na sobotu. V druhé polovině noci na sobotu by sněžení mělo už zcela vymizet. V průběhu soboty pak v polohách do 500 metrů nad mořem půjdou teploty už během dopoledne nad nulu a sníh proto rychle roztaje, denní teploty budou okolo +3 °C. V neděli už čekáme denní teploty okolo +5 °C při stále zatažené obloze.

Na začátku příštího týdne bude chodit Mikuláš a nemusí se bát, že by umrznul. Také v pondělí se budou denní teploty pohybovat okolo +5 °C při nadále zatažené obloze, nečekáme žádné srážky. Zřejmě se takový typ počasí protáhne i do dalších dní, ale období od 6. prosince dále vidíme velkou nejistotu z hlediska dalšího vývoje. Na tyto dny bude třeba předpověď ještě upřesnit.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024