Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jak moc tuhá zima čeká Evropu?

16. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 9. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Modely zatím jsou poměrně optimistické Jak moc tuhá zima čeká Evropu? Zdroj fotografie: 123rf

Do Česka naplno vtrhnul podzim a o tomto víkendu už bude asi na většině míst potřeba zatopit. Denní teploty se budou pohybovat jen mezi 10 a 15 stupni.  kontextu současné situace drahých energií a hrozícího zastavení dodávek plynu nejen u nás, ale v rámci větší části Evropy, tak leckdo asi začíná mít obavy s blížícího se zimního období. Jaká bude asi zima, když už teď v polovině září máme takto chladno? 

V prvé řadě jedno uklidnění. Navzdory všeobecné laické představě, ve skutečnosti teploty v září, ale ani v říjnu či listopadu, neříkají vůbec nic o tom, jaká bude následná zima. Dokonce se dá spíš vysledovat opačná sitauce, kdy vpády chladného vzduchu na podzim bývají spojeny spíše s tím, že si "opravdová zima" dá načas. Ale ani to nefunguje spolehlivě. Určitě tedy není třeba z nynější vlny studeného počasí vyvozovat jakékoliv závěry co se týče toho, jaká zima nás čeká. 

Lepší je se podívat na sezónní předpovědní modely pro Evropu. Ty předpovídají počasí na půl roku dopřeud... i když, upřímně řečeno, jejich spolehlivost je prachbídná. Momentálně většina modelů naznačuje spíše mírnější podobu zimy, určitě ne zimu nějak tuhou. Ale tahle je to skoro každý rok, modely počítají s teplotně nadprůměrnou zimou i proto, že globální teplota roste a při srovnání s dlouhodobým normálem je tak většina roků nadprůměrných. 

Média budou samozřejmě v příštích týdnech servírovat různé zaručené zprávy o tom, jaká zima nás čeká, protože čtenáře to letos zajímá víc než v jiných letech. Předpověď na více než několik málo týdnů je však krajně nespolehlivá a většina jejích autorů se tím pouze zviditelňuje v médiích. Zatím není žádná indicie, že by letošní zima měla být abnormáně silná. To se týká nejen Česka, ale celé Evropy. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024