Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Studená fronta přinesla výrazné ochlazení

27. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 5. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během pátku nás přecházela studená fronta, která přinesla ochlazení. Víkend tak bude teplotně podprůměrný a můžeme se dočkat i přízemních mrazíků. Studená fronta přinesla výrazné ochlazení Zdroj fotografie: 123rf

Během pátku nás od severu až severozápadu přecházela studená fronta. Na většinu území přinesla déšť spíše občasného charakteru. Místy mohl být déšť přechodně i silnější. Srážkové úhrny na frontě nebyly však, kvůli jejímu rychlému postupu, nikterak výrazné. Napršelo většinou mezi 3-8 mm, nejvíce pak v Jizerských horách až okolo 12 mm. Postupně, jak se fronta přesunovala k jihu, tak slábla, a tedy jižní část našeho území byla místy i zcela beze srážek. 

Studená fronta za sebou přinesla chladný vzduch původem ze Severního moře. Chladný vzduch se k nám dostává po zadní straně rozsáhlé tlakové níže se středem nad severní Skandinávií. Tento vzduch je také vlhký, takže především přes den musíme počítat se zvětšenou oblačností a přeháňkami. 

V noci, při vyjasnění a utišení větru, mohou teploty klesnout i pod 5 °C. Nejchladnější noc by měla nastat ze soboty na neděli, kdy ranní minima klesnou na 6/2 °C a v ojedinělých případech se mohou vyskytnout i přízemní mrazíky. Na pozoru by tak měli být především zahrádkáři a zemědělci. Počátkem příštího týdne čekáme opět zvyšování teplot a ranní mrazíky tak hrozit dále nebudou. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024