Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko čeká pořádně větrný víkend

26. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Od čtvrtka bude zesilovat západní až severozápadní proudění. Na horách se objeví i vichřice. Česko čeká pořádně větrný víkend Zdroj fotografie: 123rf.com

Od čtvrtku nás budou přecházet jednotlivé frontální systémy, a to v zesilujícím severozápadním proudění. Silnější proudění je způsobeno výraznějším tlakovým gradientem mezi tlakovou výší nad západní Evropou a tlakovou níží nad Skandinávií. Tento tlakový rozdíl se vyrovnává právě silnějším větrem. 

Již v pátek bude vanout čerstvý severozápadní vítr, který může v nárazech dosahovat 15-20 m/s. Tedy pro představu až okolo 70 km/h. Vítr o víkendu ještě zesílí, v sobotu se mohou především odpoledne vyskytnout nárazy opět až okolo 70 km/h. Na východě bude však vítr během soboty slabší. 

Vůbec nejsilnější vítr přinese pravděpodobně neděle, kdy se bude vyskytovat čerstvé severozápadní proudění s nárazy větru na celém území ČR až 90 km/h. Na horách budou hodnoty vyšší, zde může vítr v nárazech dosahovat až 110 km/h. V pondělí příštího týdne by měl již vítr slábnout.  



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024