Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vánoce na sněhu letos nejspíš nebudou

8. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 12. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Navzdory aktuálně chladnějšímu počasí, předpověď ukazuje spíše bláto Vánoce na sněhu letos nejspíš nebudou Zdroj fotografie: 123rf

Česko si v současné době užívá celkem zimního počasí s nočními mrazy a v minulých dnech také občasným sněžením, navíc další sněžení se chystá už ve čtvrtek. Člověk by řekl, že když je takhle chladno už na začátku prosince, tak bychom se mohli dočkat po delší době bílých zasněžených Vánoc. Jenže tahle logika v počasí neplatí. Aktuální stav počasí nám bohužel neříká nic o tom, jak bude například za týden nebo dva...

A dlouhodobá předpověď do konce prosince ukazuje, že v průběhu příštího týdne se změní proudění vzduchu, které se stočí na teplé jihozápadní. To by znamenalo oteplení. Jelikož se u nás bude projevovat spíše tlaková výše, očekáváme v období od 15. prosince do Vánoc relativně málo srážek, ale ty které přijdou, tak budou dešťové. A denní teploty se budou dostávat nad nulu. Teplé proudění by mělo vydržet delší dobu. Podle dlouhodobého výhledu je pravděpodobnost, že letošní vánoční svátky budou teplotně podprůměrné, jen 10 %. Naopak je 40 % pravděpodobnost, že budou naprůměrné. Pravděpodobost průměrných teplot je 50 %.

Ve skutečnosti jsou bílé Vánoce v nižších polohách (tedy ve většině měst) spíše výjimečnou záležitostí a aby k nim došlo, tak bychom potřebovali teploty nikoliv průměrné, ale spíše přímo podrůměrné. Z toho lze vyvodit, že pravděpodobnost bílých Vánoc v polohách do 400 metrů, kde žije naprostá většina obyvatel Česka, je nyní skutečně pouze zhruba 10-20 %. Vyloučit úplně zatím sníh nemůžeme, takže naděje žije. Moudřejší budeme zhruba za týden, protože kolem 15. prosince již výhled na Vánoce bývá dosti spolehlivý.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024