Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách už je sněhu i na běžky

29. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nejvyšších polohách přes 20 cm Na horách už je sněhu i na běžky Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Zima vlastně ještě nezačala, ale naše hory a i některé níže položené oblasti jsou už zasněžené. Páteční a víkendové sněžení přineslo do výše položenách oblastí přes 20 cm sněhu. Nejlépe jsou na tom nyní Jeseníky, kde v pondělí ráno leželo na hřebenu až 23 cm sněhu a na Kralickém Sněžníku dokonce 25 cm, což je nejvíc z Česka. V Olomouckém kraji ovšem leželo okolo 10 cm sněhu i v nižších polohách okolo 400 metrů nad mořem. 10 cm hlásila v pondělí ráno stanice na letišti v Ostravě-Mošnově. Také na jihu Moravy se pěkná pokrývka vytvořila i v nížinách.

Kolem 20 cm máme i na hřebenu Beskyd, ale tam se to týká jen nejvyšších poloh. Přes 20 cm hlásí hřeben Krkonoš, kde je to ale do značné míry sníh starší, nikoliv z posledních dní. Okolo 15 cm čerstvého sněhu leží na Českomoravské vrchovině i  ve výškách okolo 600 metrů nad mořem. Ve vyšších polohách Šumavy najdeme 10-15 cm sněhu, vesměs zcela nového. Na jihu Čech, stejně jako ve východních Čechách, se význaná sněhová pokrývka objevila také i v nižších polohách (České Budějovice 9 cm). Orlické hory mají kolem 10 cm sněhu.  

Slabé je to se sněhem na západě Čech, v Krušných horách najdeme pouze jednotky centimetrů a zde se běžkaři tedy zatím nesklouznou. Víkendové sněžení totiž do severozápadní poloviny Čech téměř nezasáhlo. Další sněžení přejde Česko během úterý, ale v nižších polohách se mírně oteplí a sněžení může přejít i v déšť. Na horách by se srážky měly udržet sněhové, takže pokrývka se zde spíše navýší. Vypadá to, že se sníh na horách už udrží dlouho (až do jara). Koncem týdne se totiž zase výrazně ochladí. Nadcházející víkend tedy už bude určitě možné využít ve vyšších polohách i na běžky.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024