Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Říjen byl na pevninách severní polokoule rekordně teplý

19. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V rámci celé planety skončil na 4. místě Říjen byl na pevninách severní polokoule rekordně teplý Zdroj fotografie: NOAA Z reportu americké NOAA vyplývá, že říjen 2021 byl opět velmi teplým měsícem. A to především na pevninách severní polokoule, kde se s odchylkou 1,52 °C od průměru stal vůbec nejteplejším říjnem na pevninách od začátku měření. Pokud bychom zahrnuli i plochu oceánů, tak by říjen na severní polokouli skončil teplotně až na třetím místě v pořadí. Celoplanetárně, tedy včetně jižní polokoule, se říjen ocitl na 4. místě. Globální říjnový rekord tak překonán nebyl, ten platný je z roku 2015.

Celkem na 8,24 procentech rozlohy světa šlo o rekordně teplý říjen. Mezi tyto oblasti patřila zejména větší část Kanady, ale také třeba Indonésie nebo některá místa v rovníkové oblasti Afriky. Chladnějšími oblastmi byly v říjnu především střední Asie a některé části Tichého oceánu. Mezi spíše chladnější se v kontextu minulých let ocitl říjen trochu překvapivě i v Evropě. Na našem území jsme si prožili měsíc sice velice slunečný, ale teplotně spíše jen normální. 

Rok 2021 se z teplotního hlediska zatím drží na 6. pozici, pokud zahrneme období dosud spočítaných 10 měsíců. Dosud rekordně teplý rok 2016 nebude ani letos překonán, ale i tak se dá říci, že pokračování oteplování klimatu je zřetelné. Teplotu v letošním roce ovlivnila chladná fáze tzv. Jižní oscilace, tedy proudění v Tichém oceánu. Jev La Niňa byl poměrně silný v minulé sezoně a zdá se, že bude pokračovat i přes nadcházející zimu. Tedy ovlivní i globální teplotu v roce 2022, která by díky tomu rovněž neměla být rekordně vysoká.



Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024