Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ochlazení přinese na hory první sníh

12. 10. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 10. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty přes den i v nižších polohách jen kolem 10 °C. Ochlazení přinese na hory první sníh Zdroj fotografie: 123rf

Ještě před polovinou října příchází do Česka výrazně chladnější vzduch, který přinese také první letošní sněžení. Samozřejmě ještě ne do nižších poloh, ale sníh by mohl padat ve výškách nad 800 metrů nad mořem. V polohách nad 1000 m se může i udržet. Srážkové pásmo studené fronty bude přecházet od severu k jihu během úterý, ale to se sníh vyskytne jen na nejvyšších hřebenech hor. Až v noci na středu se hranice sněžení sníží na výše zmíněnou úroveň. Ve středu ráno by tak třeba v Krkonoších mohla ležet sněhová pokrývka, i když by šlo jen o pár centimetrů. Obecně ale budou srážky v noci na středu i ve středu slabé, nebo i žádné.

Ve středu a čtvrtek očekáváme, že se v důsledku ochlazení budou denní teploty i v nižších polohách pohybovat maximálně do 10 °C. A to přesto, že ve středu se občas objeví i slunce a srážek budeme mít málo. Je to samozřejmě zatím nejstudenější počasí podzimu. Nejde ale o nic mimořádného pro tuto část roku, když v roce 2015 se ve stejných říjnových dnech pohybovala denní maxima pouze kolem 5 °C. Také sněžení je v polovině října na horách už běžnou záležitostí.

Na konci týdne se asi nepatrně oteplí, ale zatím maximálně na 13 °C. Na začátek příštího týdne čekáme vyšší teploty kolem 15 °C, podle některých modelů až 18 °C. Celkově bude nadále málo srážek, pokud se vyskytne déšť, tak jen slabý. Říjen tím navazuje na nedávné suché září.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024