Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Od čtvrtka čekáme teploty nižší, stále však příjemné

14. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maxima postupně poklesnou pod 20 °C. Od čtvrtka čekáme teploty nižší, stále však příjemné Zdroj fotografie: Martin Štros Září je skoro v polovině a maximální teploty ještě v odpoledních hodinách místy překračují letních 25 °C, což je na tuto část roku výrazně nadprůměrné teplo. Posledním takovým dnem bude středa, ve východní polovině republiky snad také i čtvrtek. Ve středu už v Čechách začne přibývat oblačnosti, později se mohou přidat i srážky. Teploty také už na západě Čech zůstanou znatelně nižší, zatímco na Moravě a východě Čech vystoupí až k 27 °C.

Čtvrtek by měl přinést přechod studené fronty, na které se citelně ochladí a objeví se silnější přeháňky nebo i lokální bouřky. Na Moravě by mohlo být ještě naposledy přes 25 °C, v Čechách nyní počítáme s cca 21-23 °C, ale předpověď teplota na čtvrtek pro Čechy je do poslední chvíle trochu nejistější. To vlastně ale platí i o času, rozsahu a síle přeháněk na frontě, kde je třeba sledovat hodinové předpovědi pro dané místo. 

Od pátku už nastane období o něco nižších teplot, které budou mít tendenci se postupně dále snižovat. Přitom očekáváme návrat menší oblačnosti, pravděpodobnost deště je od pátku do dalších dnů minimální. Úplně jasná obloha to ale také nebude. Pátek a sobota by měla nabídnout maxima stále okolo 20 °C, v neděli už spíše pod 20 °C celý den zůstanou. Začátek příštího týdne rovněž naznačuje denní teploty pouze kolem 18 °C. Není to ale na tuto část roku zase tak málo a jde o relativně příjemné teploty relativně blízké průměru pro druhou polovinu září.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024