Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty se rozkolísají, celkově však zůstanou letní

9. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážky očekáváme v přeháňkové formě Teploty se rozkolísají, celkově však zůstanou letní Zdroj fotografie: 123rf

Máme za sebou zhruba týden příjemných letních teplot, sem tam s nějakými přeháňkami, ale celkově bylo počasí spíše stabilní. V těchto dnech, zejména od středy, srážek znatelně přibývá, i když jde stále o přeháňky. Výhled na příští dny ukazuje, že se počasí bude držet kolem červnového normálu.  

Větší množství přeháněk a teploty zhruba do 25 °C očekáváme do soboty včetně, zatímco do pátku půjde o přeháňky lokální, v sobotu by se měly objevit na studené frontě. Od severu se za nimi také ochladí. A v neděli počítáme, že bychom se měli obejít již bez deště, ale ve studeném vzduchu se denní maxima budou pohybovat asi jen maximálně kolem 20 °C. Oblačnost bude proměnlivá, více ji bude na východě než západě. Z víkendových dní tak bude vlastně hezčí neděle, kdy sice čekáme nižší teploty, ale na rozdíl od soboty by to mělo být beze srážek.

Příští týden začne slunečným počasím, denní teploty se rychle vrátí k 25 °C, což je takový červnový standard. Některé modely na druhou půlku příštího týdne malují už i dosažení tropických třicítek, což je ale zatím nejasné. V polovině června by to samozřejmě nebylo vůbec překvapivé. Pravděpodobně by s tím byly spojené už i bouřky. Celkově letos nasáklá krajina a bujná zeleň zabezpečují vyšší výpar vody do vzduchu, což zlepšuje podmínky pro vznik bouřek.

Dá se říci, že po chladných měsících dubnu a květnu jsme se nyní dostali na celkem typické červnové počasí, bez extrémů a poblíž dlouhodobému normálu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024