Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Za duben a květen byly jen 4 dny s teplotou nad 20 °C!

31. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na některých místech jde o nejnižší počet vůbec... Za duben a květen byly jen 4 dny s teplotou nad 20 °C! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Květen uzavírá meteorologické jaro, přičemž všechny tři letošní jarní měsíce skončily s teplotou pod dlouhodobým průměrem (i když březen jen těsně). Že bylo jaro velmi chladné, lze však nejlépe ilustrovat na statistice, kolik se vyskytlo v dubnu a květnu dnů s maximální teplotou aspoň 20 stupňů. To je zhruba hranice, od které lidé vnímají den jako už "příjemně teplý" třeba pro posezení v parku či na zahrádce restaurace a podobně.

Pokud bychom brali v úvahu Prahu, tak za celé dva měsíce jsme zaznamenali pouze 4 dny s dosažením této hranice! Pro srovnání, v minulém roce (2020) bylo takových dní 24. A v roce 2018 jsme za duben a květen napočítali neuvěřitelných 50 dní s teplotou nad dvacet stupňů! Padesát z celkových 61 dní, které duben a květen dohromady mají. Rok 2018 byl rekordně teplý, letošní rok zase patřil mezi ty nejchladnější. Obvykle míváme za duben a květen dohromady většinou okolo 10-20 dnů s takovou teplotou.

Za posledních 30 let šlo o jednoznačně nejstudenější období "duben a květen". Konkurencí letošnímu roku je rok 1991, kdy ty dny byly s teplotou aspoň 20 stupňů také pouze čtyři, stejně jako letos. Záleží pak na konkrétních místech - na některých místech v Česku byl počet dní s teplotou do 20 °C letos za duben a květen dokonce historicky nejmenší za dobu, po kterou se zde měří.

Je jasné že statistická kouzla lze dělat různá. Podle celkové průměrné teploty už to vychází jinak, tam byl rok 1991 výrazně chladnější než letošní jaro. Nicméně denní maxima jsou pro většinu z nás lépe představitelná a vlastně vypovídají lépe než průměr o tom, jak počasí vnímáme, protože denní teploty jsou pro nás důležitější než noční. A z hlediska denních maxim jsme prožili jaro opravdu hodně studené. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024