Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před týdnem léto, nyní už i v nížinách sněží!

6. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu Před týdnem léto, nyní už i v nížinách sněží! Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Ještě to není vlastně ani týden, kdy byly v Česku teploty výrazně nad 20 °C a byla dokonce překonána i hranice 25 °C. Během šesti dní spadly denní teploty prakticky o 20 °C, ačkoliv máme jaro a teoreticky by se mělo spíše oteplovat. Vpád arktického vzduchu přinesl 6. dubna sněhové přeháňky i do těch nejnižších poloh a už ve výškách nad 400 metrů se sněhové vločky aspoň krátce a částečně držely i na zemi. Ve vyšších polohách mrzne a vytváří se zde souvislá sněhová pokrývka. Počasí, jako by byl leden!

Nejvíce srážek se od pondělí do úterý vyskytlo na západě Čech, kde v Karlovarském kraji a na Šumavě nasněžilo ve vyšších polohách přes 10 cm sněhu. Třeba 17 cm ohlásila dokonce i stanice Šindelová na Sokolovsku, ležící necelých 600 metrů nad mořem. Celkový úhrn srážek od pondělního odpoledne dosáhl v Krušných horách lokálně až na 20 milimetrů. Jinak se v Čechách úhrny srážek pohybovaly okolo 5 mm. Sněhové přeháňky a nízké teploty očekáváme i ve středu a čtvrtek, na horách bude dál přibývat sněhu. 

Na začátek dubna je to samozřejmě velice studené počasí, nicméně, není to zase až tak neobvyklé. Krátké a silné vpády studeného vzduchu jsou pro duben vcelku typický jev a vlastně se stane skoro každý druhý rok, že se v dubnu i v nižších polohách denní teploty nedostanou na víc než 5 °C. Nyní je to poněkud ozvláštněno tím, že na konci března nás namlsalo velice teplé počasí. Ale ony i ty velké výkyvy k této části roku patří. Pověst proměnlivého aprílového počasí je zkrátka založena na reálných zkušenostech. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024