Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden výrazné oteplení, na víkend možná až +10°C!

14. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 2. 2021 | ms,meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přesná výše teploty na konec příštího týdne je ještě nejistá Příští týden výrazné oteplení, na víkend možná až +10°C! Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Tenhle víkend je ještě velice mrazivý, ale ten příští už by naopak měl být vyloženě jarní. Aspoň takhle to vypadá podle aktuálního předpovědního výhledu. V tuto chvíli se nacházíme pod vlivem oblasti vysokého tlaku, která se posouvá k východu a s tím k nám začíná ve vyšších vrstvách atmosféry už proudit o něco teplejší vzduch. Brzy se to projeví i na teplotách při zemi.

Změna začne vlastně už v pondělí, kdy nás bude odpoledne postupně od západu zasahovat oblačnost teplé fronty. Denní teploty ještě zůstanou na mrazivých hodnotách -5/-1 °C, i díky tomu, že v Čechách už přes den nebude svítit sluníčko. Na Moravě ještě po většinu dne svítit bude. V noci na úterý přejdou srážky, zpočátku mohou být sněhové a postupně se změní v déšť, který bude zpočátku i namrzající. V noci na úterý a v úterý dopoledne tak hrozí i ledovka. 

V úterý se v Čechách teploty po dlouhé době už dostanou nad nulu, i když nejspíš jen zhruba na +2 °C, na jihozápadě už mohou vystoupat až na 4 °C. Na Moravě ještě zůstanou slabě pod nulou. To vše při většinou zatažené obloze, nicméně asi již beze srážek. Oteplování následně bude pokračovat a od středy do pátku pak očekáváme proměnlivou oblačnost s teplotami už 2/6 °C na celém území. Sníh tak bude z nižších poloh kvapem mizet. Noční teploty čekáme už kolem nuly. 

O víkendu by se mělo podle aktuálních předpokladů ještě více oteplit. Modely naznačují vzestup teplot zhruba na + 10 °C, pravděpodobně bude tepleji v neděli než v sobotu. V teplejších variantách bychom se mohli dočkat dokonce až 12 °C, nicméně, to ještě není jisté a může se stát, že bude třeba jen 8 °C. Jisté však je, že počasí se oproti současnému stavu opravdu velmi výrazně oteplí a bude už trochu připomínat předjaří. Zatím není jasné, jak bude vypadat poslední třetina února, s největší pravděpodobností se však návrat zimy konat nebude.

Podívejte se na dlouhodobou předpověď počasí.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024