Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O víkendu se ochladí, konec ledna deštivý a teplý

21. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ještě předtím se v pátek dočkáme teplot až k 10 °C O víkendu se ochladí, konec ledna deštivý a teplý Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Česko se od středy do pátku nachází ve velmi teplém proudění, které se projevilo už ve středu teplotami, které až překvapivě vyskočily až k 10 °C, dokonce na několika místech byla tato hodnota i překonána. Podobné počasí provází i čtvrtek, ovšem místy teploty brzdí inverze. Na pátek modely odhadují vůbec nejvyšší teploty z celého týdne, maxima mohou znovu lokálně dosáhnout na 10 °C.  Lokální inverze však mohou znovu držet teploty na některých místech jen těsně nad nulou, nejpravděpodobněji v Podkrkonoší.

V průběhu soboty nás čeká přechod výrazné studené fronty, která vzrostlé teploty zase srazí. Samotná sobota bude zajímavá, neboť na Moravě před frontou ještě může být velmi teplo, zejména dopoledne až k 8 °C, avšak v Čechách se už při zatažené obloze a postupně trvalému sněžení výrazně ochladí, denní teploty by zde byly v sobotu už jen těsně nad nulou, okolo 0 až + 3 °C. Odpoledne se razantně ochladí i na Moravě a také sem přijdou srážky, zpočátku možná dešťové, postupně sněhové. Celkově bude srážek na Moravě mnohem méně než v Čechách.

Od neděle do úterý či do středy (to ještě upřesníme) nás čeká chladný vzduch s denními teplotami slabě nad nulou, nejčastěji 0 až 4 °C a pravděpodobně i beze srážek. Noční teploty budou mrazivé, přes den se může objevit i slunce. Další změnu čekáme v polovině příštího týdne, kdy se zase začne oteplovat a současně se začnou objevovat četnější srážky. Druhá polovina příštího týdne by měla být deštivá a teplá - denní teploty mezi 5 a 10 °C znamenají, že pršet by mohlo i na horách. Modely se však přece jen na konec ledna zatím trochu rozcházejí.

Na návrat sněhové pokrývky a celodenních mrazů do nižších poloh to do konce ledna už nevypadá, a zřejmě ani na začátku února. 





Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024