Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kde bude ve čtvrtek sněžit nejvíc?

2. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 12. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sněhové srážky budou nerovnoměrně rozložené. Kde bude ve čtvrtek sněžit nejvíc? Zdroj fotografie: 123rf

Jak už jsme avizovali v úterním článku, čtvrtek přinese do Česka sněžení, které bude asi zatím nejrozsáhlejším v této zimě. Aspoň nějakého sněžení se dočkáme na většině území přibližně na východ od Prahy. Na západě Čech bude sněžení spíš ojedinělé.

A kde se můžeme připravit na největší nadílku? Podle nejnovějších materiálů bude nejvydatněji sněžit na jižní Moravě a přilehlých částech Vysočiny, resp. Pardubického kraje a dále v kraji Olomouckém. V této "jádrové" oblasti může spadnout i přes 5 cm, lokálně až 10 cm nového sněhu. Hodnotám kolem 10 cm dáváme největší naději ve vrchovinách severně od Brna. Na zbytku území (mimo horské oblasti) by mělo nasněžit maximálně do 3 centimetrů.

Problematická je situace na východě Moravy a Slezska. Zde se jako první projeví přicházející oteplení, které může přinést i mrznoucí srážky v případě, že se rychle nerozplyne přízemní inverze. Tam, kde se oteplí i při zemí, tak naopak dojde k tomu, že případná sněhová pokrývka bude rychle odtávat.

Zimní krajina nám ale dlouho nevydrží, už ve čtvrtek večer se začne na jihovýchodě a východě Moravy oteplovat a během noci na pátek nebo pátečního dne dorazí oteplení na většinu území ČR. Nejpozději a nejslaběji se projeví na západě Čech. Pokud by jste rádi vyrazili na procházku zasněženým okolím, doporučujeme vyrazit nejpozději ve čtvrtek odpoledne.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024