Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve čtvrtek bude sněžit

1. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 12. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ne všude, západ území se tomu asi vyhne Ve čtvrtek bude sněžit Zdroj fotografie: 123rf Jakoby po kouskách nám letošní zima přináší první sněžení. V neděli napadl první sníh na východě, v úterý pak pro změnu na severozápadě Čech, například na Mostecku zaznamenali několik centimetrů vysokou pokrývku i v nižších polohách. Většina republiky se letos ještě prvního sněhu nedočkala, ale to se brzy změní. UŽ ve čtvrtek totiž čekáme další vlnu sněžení.

Tentokrát přijde sníh od jihu - podle aktuálních předpokladů začnou padat vločky okolo páté hodiny ranní na jihu Čech. Následně se sněžení rozšíří k severu, během dopoledne postihne celou východní polovinu Čech (nejspíš zasáhnu okrajem i Prahu) a Moravu. Na Moravě ovšem hrozí přechod v déšť, který by mohl být i mrznoucí a tudíž by mohla vznikat ledovka, na kterou bude nejspíš vydána výstraha. V Čechách se snad udrží sníh díky nižším teplotám a půjde spíše o slabší, ale trvalejší sněžení. Při teplotách pod nulou by se měla vytvářet i sněhová pokrývka.

Sníh který napadne se ovšem asi neudrží dlouho, protože následně se oteplí. Na Moravě teploty půjdou nad nulu už v noci na pátek, v Čechách asi až v pátek během dne. Na Českomoravské vrchovině, kde asi nasněží nejvíce, by se měl sníh udržet i během pátku, ale těžko přežije sobotní oteplení. V sobotu by totiž teploty měly jít nad nulu na celém území včetně hor.

Pro zajímavost, v minulých dnech napadlo v některých částech Ruska během pěti dní až 80 cm sněhu. Proti tomu jsou naše drobná sněžení hodně slabým odvarem. 




Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024