Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V půdě je až o 80 milimetrů víc vody než obvykle

24. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 10. 2020 | mm, meteocentrum.cz;Intersucho
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vysoké nasycení půdy je důsledkem dešťů v uplynulých týdnech a měsících. V půdě je až o 80 milimetrů víc vody než obvykle Zdroj fotografie: 123rf Letos na jaře panovaly velké obavy z postupujícího sucha, kterému pomohla i teplá zima skoro bez sněhu. Naštěstí koncem jara a počátkem léta dorazily bouřky a vydatné deště, které situaci výrazně zlepšily, zejména na Moravě a ve Slezsku.

Občasné vydatné srážky se objevovaly i v dalších měsících, mimořádné úhrny a dokonce lokální povodně jsme zaznamenali v právě probíhajícím říjnu. Sucho, které se ještě nějaký čas udržovalo na severozápadě Čech, tak nakonec prakticky zmizelo.

Během šesti měsíců jsme se tak dostali z hlubokého deficitu půdní vláhy do stavu, kdy na většině území je vody v půdě více než je obvyklé. Výjimkou je pouze několik menších oblastí v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku je podle údajů projektu Intersucho v půdě často o 40-80 mm vody více než je v tuto roční dobu normální. Na jižní Moravě pozorujeme nadbytky i nad 80 mm. Menší nadbytek je v horských oblastech, to ale neznamená, že by zde bylo méně vody, jen je běžně v půdě více vody a odchylka není tak velká.

Obecně se dá říct, že na Moravě, ve Slezsku a v jihovýchodní polovině Čech je půda většinou nasycená na více než 90 %, o moc víc vody než nyní by tak ani nebyla schopná absorbovat. Nejmenší nasycení půdy je v nižších polohách západních a severozápadních Čech, zde se pohybuje kolem 60 %.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024