Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend i příští týden budou teplejší, srážek minimum

23. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximální teploty se budou jen zvolna snižovat Víkend i příští týden budou teplejší, srážek minimum Zdroj fotografie: 123rf Zatímco v polovině října panovalo počasí už téměř se zimním nádechem, nyní zažíváme vcelku typické teploty pro tuto část roku, spíše lehce nadprůměrné. Ještě ve čtvrtek bylo velmi teplo, v okrese Javorník dosáhly teploty díky rozpuštění inverze až na 21 °C, vůbec nejvyšších 21,5 °C naměřili v obci Zlaté Hory. Na většině území se maxima pohybovala spíše okolo 15 °C. Podobné jsou i páteční teploty a stejné nás čekají i o nadcházejícím víkendu.

V sobotu očekáváme dopoledne na východě ještě zataženou s doznívajím deštěm, ale jinak během dne už proměnlivou oblačnost. Vzduchová hmota nad Českem sice bude chladnější než v minulých dnech, avšak díky rozpuštění inverze se teploty v nižších polohách moc nezmění a dosánou na cca 13/17 °C. Neděle by měla přinést četné ranní mlhy a inverze, počítáme ovšem s jejich rozpuštěním na většině území během dopoledne. A tak by odpoledne mohlo být slunečné a denní teploty by se znovu mohly dostat na 13/17 °C, tam kde vydrží inverzní oblačnost déle, spíše zůstanou na dolní hranici tohoto rozmezí. 

Celý příští týden by měl nabídnout teploty zhruba mezi 10 a 15 °C, což odpovídá normálu pro konec října. Stabilní teploty ovšem bude doprovázet odlišné počasí v jednotlivých dnech. Zatímco pondělí bude asi inverzní, zatažené a mlhavé, i když beze srážek, tak v úterý naopak čekáme občasný déšť. Nepůjde o vydatné srážky a pravděpodobněji zasáhnou západní polovinu republiky Tento den bude také nejspíš nejchladnější právě s teplotami jen lehce nad 10 °C. Ve zbytku týdne čekáme trochu proměnlivější oblačnost, nejspíš beze srážek, nebo jen s krátkým a slabým deštěm. Teploty se udrží na hodnotách těsně pod 15 °C až do začátku listopadu. 

Dá se říci, že nás čeká relativně klidné a typicky podzimní počasí.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024