Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Severní polokoule zažila nejteplejší léto v dějinách!

28. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 9. 2020 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Překonán tím byl rekord z roku 2016 Severní polokoule zažila nejteplejší léto v dějinách! Zdroj fotografie: 123rf Zatímco v českých zemích letošní letní období teplotní rekordy příliš nelámalo a bylo chladnější než v minulých dvou letech, z celosvětového pohledu vypadalo jinak. Na severní polokouli byla průměrná teplota za období od června do konce srpna vůbec nejvyšší za dobu měření! Ocitla se 1,17 °C nad dlouhodobým průměrem. Dosud rekordně teplé léto nastalo v roce 2016, tehdejší odchylka od průměru činila 1,13 °C. Jde sice jen o pár setin stupně, ale na tak velkém území, jako je polovině zeměkoule, jsou odchylky mezi jednotlivými lety vždy právě v řádu setin nebo maximálně desetin stupně.

Pokud bychom se omezili jen na pevninskou část severní polokoule, pak by se letošní léto ocitlo na druhém místě za zmíněným rokem 2016. Letošní léto bylo extrémně teplé hlavně v jihovýchodní Asii a také na severu Ruska. Ve většině ostatních regionů bylo nadprůměrné, včetně Evropy a i Česka. Prakticky nikde na severní pokouli nezažili léto teplotně podprůměrné. 

Oteplování klimatu ve světě podle měření ze stanic jednoznačně pokračuje. Pět nejteplejších letních období v historii bylo zaznamenaných od roku 2015. Za posledních 50 let se teplota zvýšila přibližně o 1 °C, růst přitom začal na konci 70. let. Teploty rostou podobným tempem i v dalších ročních obdobích a také i na jižní polokouli, i když tam je růst o něco pomalejší. Příčinou je, že jižní polokoule je převážně tvořena oceány, které se coby velká vodní masa déle drží teplotu ze setrvačnosti.

Výhled klimatologů ukazuje, že oteplování bude podobným a nebo i vyšším tempem pokračovat i ve zbytku 21. století. Příčinou je stýle se zvyšující koncentrace skleníkových plynů, aktivity států směřující o omezování produkce oxidu uhličitého mají ve skutečnosti jen omezený efekt. Velká část světa totiž emise neomezuje, a hlavně  zde panuje obrovská setrvačnost. I kdyby se podařilo obrátit trend a lidmi vyprodukované emise snižovat, stejně by koncentrace skleníkových plynů ještě dlouho dále rostly a s nimi ruku v ruce i teploty.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024