Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do letních dnů už vstupují podzimní mlhy

12. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 9. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přestože denní teploty překračují 25 °C, dny už nejsou stejné jako v létě Do letních dnů už vstupují podzimní mlhy Zdroj fotografie: 123rf V sobotu se denní teploty v Česku na většině území pohybovaly okolo 25 °C a lokálně dosáhly až na 27 °C. V dalších dnech čekáme maximální teploty ještě o něco vyšší a dosažení hodnoty 28 °C nebude nijak ýjimečné. Lokálně by dokonce na začátku příštího týdne mohly pokukovat po tropické třicítce. Nejteplejší bude asi úterý, ačkoliv rozdíly mezi jednotlivými dny od neděle do středy budou zanedbatelné. Takové dá se říci typické léto, které bychom čekali spíš uprostřed července než v září.

Jenže i když teploty mají letní parametry, tak reálné pocitové počasí už přece je trochu ovlivňuje příchod podzimu. Noci jsou mnohem delší, ráno svítá až po šesté hodině, a tak třeba kolem osmé jsou teploty ještě blízké ranním minimům. Tak tomu uprostřed léta nebývá. Co je však mnohem větším znakem nástupu podzimu, to jsou ranní mlhy. V sobotu se objevily především na jihozápadě republiky, třeba také v Plzni, kde se mlha rozpustila až mezi devátou a desátou hodinou dopolední. 

V nejbliších dnech je možný výskyt mlh i na dalších místech republiky, zejména v údolních oblastech a kolem vodních ploch a řek. Města jako Plzeň či České Budějovice jsou na to jak dělaná. Lokálně vydrží mlhy až do desáté hodiny dopolední. Přestože tedy předpověď počasí slibuje vyloženě letní teploty a dostatek slunce, tak rána mohou být místy trochu pošmourná. Během dopoledne slunce boj nad nimi všude ve všech nejbližších dnech vyhraje a odpoledne už nás čeká celorepublikově letní počasí. 

I když tedy denní teploty vystoupí na typické letní úrovně, v počasí už podzim trochu ucítíme a to zejména ráno.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024