Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sucho přetrvává na severozápadě Čech

1. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 8. 2020 | mm, meteocentrum.cz;Intersucho
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V jihovýchodní polovině Česka je naopak situace příznivá. Sucho přetrvává na severozápadě Čech Zdroj fotografie: 123rf

Po mimořádně deštivém červnu se situace se suchem výrazně zlepšila a dokonce došlo místy i doplnění podzemních vod, což během suchého jara asi čekal málokdo. Ani v červnu nepršelo všude stejně, o něco méně vody spadlo na západě Čech.

I když i na severozápadě během června přechodně povrchové sucho vymizelo, v hlubších vrstvách půdy zůstalo. Červenec byl v této oblasti znovu spíš sušší a nedostatek vody tak znovu začíná být patrný v celém půdním profilu.

Nejhorší je situace v oblasti mezi Prahou a Podkrušnohořím, kde je vlivem sucha zhoršená i kondice vegetace. Tomu odpovídá i nasycení půdy vodou, které místy kleslo pod 30 %. Významnější nedostatek vody se místy projevuje i na Plzeňsku a Karlovarsku. Celkově je méně půdní vláhy než obvykle prakticky v celé severozápadní polovině Čech.

Úplně jiná situace je na většině Moravy, Slezska a v části východních a jižních Čech. Zde je půda zásobená vodou více než obvykle, mimo nížiny je míra nasycení většinou 70-100 %. Vegetace je v této oblasti bujná a ve velmi dobré kondici, výjimkou je beskydská oblast, ale zde spíš mají vliv nižší teploty nebo přemokření půdy.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024