Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Slunečné počasí přeruší od neděle bouřky a déšť

31. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 7. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O víkendu ale mohou teploty místy dosáhnout 30 °C. Slunečné počasí přeruší od neděle bouřky a déšť Zdroj fotografie: 123rf.com

Poslední dny přinášejí do Česka nefalšované letní počasí plné slunce a bez teplotních extrémů. Podobná bude i sobota, znovu převládne jasno až polojasno s teplotami 25/29 °C, ale v Čechách může být místy až 32 °C (hlavně střední, jižní a západní Čechy).

Počasí se začne měnit v neděli, kdy se hlavně v Čechách přidají přeháňky a bouřky. Večer by mohly dorazit i na západní část Moravy. Teploty budou stále vysoké, v maximech 26/30 °C, jen na Karlovarsku už by mělo být chladněji.

Ochlazení dorazí na celé území v pondělí, aktuální předpověď počítá s maximy 18/22 °C. To ale nebude jediná změna, přidají se i četné srážky. Ty mohou být místy vydatnější, přes 30 mm, lokálně možná i více. Modely se zatím úplně neshodují, kde by mělo pršet nejvíce, to budeme během víkendu upřesňovat. Pokud se někde objeví intenzivní déšť během dne, tak mohou být teploty i nižší než zmiňovaných 18/22 °C.

Deštivé bude zřejmě i úterý, které může být, hlavně ve východní polovině ČR, ještě chladnější než pondělí - zde jen 15/19 °C. Celkově je předpověď na počátek týdne poměrně komplikovaná a doporučujeme sledovat její aktualizace v dalších dnech.

Ochlazení ale rozhodně neznamená konec léta. Během pracovního týdne se bude oblačnost protrhávat a začne se znovu oteplovat. O příštím víkendu by při slunečném počasí znovu mohlo být kolem 30 °C.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024