Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po pátečním výrazném oteplení dorazí bouřky a trvalý déšť

9. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 7. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek se místy objeví tropické teploty, na jihu Moravy až do 33 °C. Po pátečním výrazném oteplení dorazí bouřky a trvalý déšť Zdroj fotografie: 123rf

Po velkých teplotních rozdílech uplynulých dní k nám v pátek přechodně pronikne velmi teplý vzduch. Jeho příliv bude docela razantní a vyžene odpolední maxima na 28/32 °C, jen na Karlovarsku může být nepatrně chladněji. Naopak v nížinách jižní Moravy by nás nepřekvapilo ani dosažení 33 °C. Ve srovnání s minulým létem to nejsou žádné extrémní hodnoty, ale na poměry toho letošního nás čeká jeden ze zatím nejteplejších dnů.

Tropické teploty se ale dlouho nezdrží. Už v pátek odpoledne se objeví první lokální přeháňky a bouřky. Čekáme je hlavně v Čechách a na Vysočině a ojediněle mohou být doprovázené i kroupami nebo silným větrem.

V noci na sobotu bude srážek přibývat a ráno už bude na většině území pršet. Během soboty se bude déšť jen velmi pomalu odsunovat dál na východ, na východě Moravy a Slezska vydrží pravděpodobně až do večera. Morava a Slezsko zaznamenají i velmi nízké odpolední teploty, jen kolem 15 °C. Může se dokonce stát, že odpoledne bude při dešti chladněji než ráno!

Celkově za pátek a za sobotu může znovu napršet poměrně dost srážek. Modely počítají s nejvyššími úhrny v pásu mezi jižními Čechami a Jeseníky, zde to může být místy přes 30 mm a lokálně i více.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024