Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta přechází přes Česko, spadlo i přes 20 mm

23. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o druhé pásmo deště za poslední dva dny. Fronta přechází přes Česko, spadlo i přes 20 mm Zdroj fotografie: photos.com

Frontální systém, který už druhý den ovlivňuje počasí u nás přináší další milimetry potřebné vláhy. První vlna srážek vstoupila do Čech už včera odpoledne a až dnes po poledni opouštěla východ Moravy a Slezska.Tato fronta přinesla většinou 4 až 10 mm vody.

Aktuálně přechází druhé pásmo deště, spojené se studenou frontou. Přechod studené fronty je doprovázen hlavně na jihu i bouřkovou činností. Lokálně přinesly bouřky i vydatnější srážky - v Temelíně spadlo 37 mm za dvě hodiny, z toho 30 mm za dvacet minut. Přechod této bouřky přinesl i náraz větru kolem 70 km/h a propad teploty asi o 9 °C.

Úhrny přes 20 mm během šesti hodin zaznamenalo i několik dalších stanic v Jihočeském kraji a na Vysočině. Aktuálně (po 20 h) se nejintenzivnější déšť vyskytuje v západní části Moravy, tak i zde budou úhrny narůstat. Bouřková činnost prozatím ustala, blesková aktivita zůstává v Rakousku.

Přeháňky by nás měly provázet i v dalších dnech, nejvíce asi v pondělí. Tak vysoké úhrny jako při přechodu aktuálního frontálního systému už ale nečekáme.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024