Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pondělní ochlazení srazí teploty na delší dobu

10. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maxima nepůjdou nad 20 °C možná i deset dní Pondělní ochlazení srazí teploty na delší dobu Zdroj fotografie: 123rf

Od pondělí se otevírají zahrádky restaurací, ale počasí jakoby jejich majitelům nechtělo přát. Tento víkend se teploty každý den dostávají až na 25 °C (v sobotu bylo na jihu Moravy až 27 °C a nedělní maxima mohou být podobná), čímž už připomínají letní dny. Jenže v pondělí čekáme výraznou studenou frontu, která odpoledne srazí teploty nejprve v Čechách a večer i na Moravě. Současně to doprovodí intenzivní srážky. A tím odstartuje relativně chladnější období.

Podívejte se na předpověď počasí po hodině pro Vaši lokalitu >

Samotné pondělí tak bude ještě vhodné k posezení na zahrádce hlavně na Moravě, v Čechách totiž zřejmě začne pršet už brzy po poledni. Na zahrádce zde stihneme aspoň oběd. Na Moravě by to mohlo být příjemné i večer, zde se ještě kolem 21. hodiny večerní můžeme těšit až na 20 °C. Výrazně snížení teplot dorazí na jih Moravy až před půlnocí!

V úterý už se denní teploty dostanou po celém Česku pouze na 9/13 °C při větší proměnlivé oblačnosti a i mírném větru. Srážky by ale být neměly, pravděpodobnost přeháňky je malá. Ve středu a čtvrtek bude o něco tepleji, ale stále počítáme s maximy jen do 15 °C. Od pátku dále budou teploty zase o něco vyšší, vzestup však bude velice pomalý. Takže o příštím víkendu to vypadá max. na 18 °C přes den. Modely nyní předpokládají, že se teploty nedostanou zpátky nad 20 °C dříve než po 20. květnu. Srážek bude přitom poměrně málo, možná nebudou dokonce žádné od úterý dále. 

Zhruba dalších deset dní od pondělního ochlazení tedy bude ve znamení poměrně studených večerů a nocí, ranní teploty budou běžně jen někde kolem 5 °C. Dá se tedy předpokládat, že nově otevřené zahrádky budou využívány spíše jen přes den, kdy sluníčko dokáže trochu zahřát, ale na nějaké dlouhé posezení a velkou žízeň to tak úplně nebude. Potěšující pro restaurace na druhou stranu bude, že od úterý nečekáme mnoho deště.

Vypadá to, že nynější teplé dny se stanou v květnu spíše ojedinělou epizodou.

Aktuální vývoj srážek můžete sledovat online na našem radaru.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024