Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Krkonoších ještě zbývá trocha sněhu

8. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pondělí tu navíc zase může nějaký napadnout V Krkonoších ještě zbývá trocha sněhu Zdroj fotografie: 123rf Zimní sezona, jejíž závěr byl zkrácen koronovirovou karanténou, už je dávno zapomenuta. Na hřebenu Krkonoš však stále ještě můžeme najít zbývající sníh, jak ukazují webové kamery z Labské Boudy, Luční Boudy nebo ze Sněžky. Výše zobrazený obrázek u toho článku není ilustrační, ale jde o snímek z kamery umístěné na Labské Boudě v pátek 8. května v sedm hodin ráno. Obecně se nyní jedná už o spíše nesouvislou sněhovou pokrývku, která ale místy mívá třeba ještě půl metru nebo i více. Jeho množství záleží na nadmořské výšce a velkou měrou také na expozici daného místa vůči slunci a tvaru terénu. Kde se přes zimu vytvořily sněhové závěje, tam jsou i nyní k vidění zbytky sněhu. A protože byla letošní zima dost větrná, závějí je dost a jsou i vysoké.

Slavná "Mapa republiky" (každoročně se vyskytující útvar ze zbytkového sněhu) na své vykreslení ještě čeká, to přijde až ve druhé půlce května. Stávající teplý víkend dá sněhové pokrývce v Krkonoších další ránu, protože denní teploty tam budou do neděle překračovat 10 °C i v nejvyšších polohách. Na druhou stranu, sníh je tam po celé zimě velmi těžký, hutný, takže jeho odolnost vůči vyšším teplotám je relativně vysoká. Proto se nedá čekat, že by do konce víkendu všechen sníh zmizel, ve vybraných sněhových polích zatím zůstane.

V pondělí nás totiž čeká výrazné ochlazení, které by na hřeben Krkonoš mohlo zase přinést nějaký nový sníh. Sněžit bude v nejvyššších polohách asi v pondělí večer, spíše to budou jednotky centimetrů. Kdo je nadšenec do běžkaření, nejspíš by se mu měla v úterý nabídnout možnost se v letošní sezoně naposledy sklouznout po krkonošských hřebenech. Aktuálně ležící sníh je nesouvislý, takže běžkařské trasy už nefungují, ale pondělní sněžení by mělo přinést na krátkou chvíli ještě souvislou pokrývku, i když jen v těch nejvyšších polohách.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024