Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaro podle modelů: teplotně nadprůměrné, srážkově průměrné

14. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 3. 2020 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Následující období by zejména zpočátku mělo být teplotně nadprůměrné, později jsou teploty očekávány spíše kolem normálu. Jaro podle modelů: teplotně nadprůměrné, srážkově průměrné Zdroj fotografie: FG Forrest

Podle posledních výstupů sezónních klimatologických modelů budou průměrné teploty ve střední Evropě nadále nad dlouhodobým průměrem. Duben jako celek by mohl v ČR být až 2°C nad normálem. Pro další období modely s větší pravděpodobností předpokládají spíše průměrné teploty. Průměrné by podle předběžných výsledků mělo být i celé léto.

Srážkově modely pro střední Evropu předpokládají průměr a celkový úhrn deště by tak neměl vybočovat z dlouhodobého normálu.

Dlouhodobé průměry pro jednotlivé lokality najdete nově pod dlouhodobými předpověďmi na našem webu. Je potřeba upozornit, že sezónní klimatologické předpovědi se snaží podchytit období jako celek a nemohou zachytit krátkodobé výkyvy.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024