Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden slunečnější, teploty blízko nuly

28. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 11. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V noci bude mrznout,denní teploty čekáme nad nulou Příští týden slunečnější, teploty blízko nuly Zdroj fotografie: 123rf O víkendovém ochlazení jsme už informovali dost a takse nabízí otázka, jakým směrem se počasí bude ubírat dál. Dá se říci, že nastane takové počasí, jaké je pro tuhle část roku průměrné. Ještě před pár dny vládnoucí inverze se na nějaký čas rozpustí, což otevře prostor pro větší dávku slunečních paprsků, byť s ohledem na to, že vstupujeme do období s nejkratší dobou denního světla. Noční teploty díky tomu sklouznou domrazivých hodnot, denní se ovšem budou škrábat nad nulu.

Sobotu tak čekáme více méně polojasnou s teplota do +4 °C, neděle bude slunečná zpočátku, pak bude odpoledne oblačnosti přibývat, maxima se dostanou nanejvýš na +3°C. A příští týden začne velmi podobně - dny budou nejčastěji polojasné, takže slunce bude k vidění. Denní teploty se budou pohybovat mezi nulou a +5 °C, přičemž ranní minima budou už mrazivá s teplotami okolo -5 °C. A takhle to vydrží až do Mikuláše, přesněji do 5. prosince, kdy Mikulášové chodí. Nehrozí jim tedy zmoknutí, ale s teplotami kolem bodu mrazu (v podvečerních hodinách) jim přijdou teplé kostými vhod.

Takhle výhled na další týden ukazuje průměrné teploty pro začátek prosince, slunečno a beze srážek. Co dál? Po 6. prosinci slibujímodely více srážek, které by měly být aspoň zpočátku dešťové. Ochlazení k nule a přechod ve sněžení vidíme pravděpodobný kolem 10. prosince, ale to je ještě daleko. Vyloženě slíbit zasněženou krajinu i v nižších polohách zatím na žádné datum nemůžeme.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024