Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před 30 lety bylo úplně jiné počasí než dnes

17. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;ogimet
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnes bylo ještě tepleji než včera, teplota se blížila 19 °C. Před 30 lety bylo úplně jiné počasí než dnes Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Aktuální víkend přinesl na polovinu listopadu opravdu teplé počasí (snad s výjimkou západu Čech). Podobně jako v sobotu, i ve druhý víkendový den teplota šplhala nejvýš na Ostravsku. Podle zatím dostupných informací bylo nejtepleji na stanici Lučina a to 18,8 °C. O pouhou desetinu chladněji bylo v Karviné a nad 18 °C se ještě dostalo ještě několik stanic včetně ostravské Poruby.

Na rozíl od soboty se v neděli teploty nad 17 °C objevily i dále na Moravě, například v Holešově nebo ve Šternberku na Olomoucku. Na některých stanicích byly překonány teplotní rekordy, mezi nimi byla i 137 let měřící observatoř v Přerově.

V den začátku Sametové revoluce bylo úplně jiné počasí než dnes. V přílivu studeného vzduchu se teploty držely přes den jen pár stupňů nad nulou. V Praze na Libuši a na Ruzyni bylo jen do 3 °C. V Brně rtuť teploměru sotva překročila 1 °C. Celkově byly Čechy o trochu teplejší než Morava, v Chebu byly téměř 4 °C.

Na horách v té době už vládl celodenní mráz, na Lysé hoře nebylo tepleji než -4 °C a na Pradědu bylo maximum dokonce jen -6,9 °C. Obě horské stanice hlásily lehce nad 10 cm sněhu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024