Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta přinesla déšť i sníh.

12. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve většině Česka prší, pro části Čech však platí výstraha na nový sníh. Fronta přinesla déšť i sníh. Zdroj fotografie: 123rf

Již včera jsme psali o komplikované synoptické situaci, která v Česku způsobí značné teplotní kontrasty. Předpověď se v podstatě vyplnila, a to nejen pokud jde o teploty, ale také z hlediska srážek.

Odpolední teploty dnes byly výrazně vyšší na východě našeho území. Nejtepleji bylo na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde teplota dosáhla téměř 14°C. Naopak od Olomouce na západ teplota nepřekračovala 10°C a ve vyšších polohách teploty zůstávaly kolem 0°C.

Tomu odpovídalo i skupenství srážek. Přeháňky se začaly vyskytovat již v dopoledních hodinách a od tří hodin odpoledne pršelo či sněžilo na většině území. Sněhové srážky zaznamenali zejména na Šumavě, v Krkonoších a na Vysočině, jinak převažovaly přeháňky dešťové.  Nejvíce srážek zatím napadlo v Beskydech, Javornících a jejich podhůří a také v severovýchodních Čechách, kde za posledních 24 hodin naměřili 12 mm. Naopak v západním cípu Česka místy nepršelo vůbec.

Na některých místech se také vyskytovaly mlhy, zejména v Krkonoších a Krušných horách. Počasí bohaté na srážky by mělo pokračovat i ve středu a ve čtvrtek. Pro části Královéhradeckého, Jihočeského, Plzeňského, Středočeského, Pardubického kraje a kraje Vysočina platí výstraha před mokrým sněhem.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024