Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden kolem 10 °C, Martin na bílém koni nepřijede

2. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 11. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Počasí bude průměrné, občas zaprší. Příští týden kolem 10 °C, Martin na bílém koni nepřijede Zdroj fotografie: 123rf Probíhající víkend je ve znamení opětovného přílivu teplého vzduchu, ale je to jen krátkodobá záležitost. V neděli mohou teploty na jihu Moravy vyšplhat až na 19 °C, čemuž zde pomůže i očekávaná skoro jasná obloha. Vysoko budou teploty i na zbytku Moravy, kde také čekáme slunečno, zatímco v Čechách už se bude zatahovat a teploty budou podstatně nižší do 15 °C, na západě Čech ještě méně.

Příští týden bude ve znamená návrat teplot k listopadovému průměru, což znamená dení maxima okolo 10 °C. V pondělí bude ještě až 14°C, ale to bude den nejteplejší, ty další už skutečně okolo 10 °C. Sem tam se objeví i srážky - čekáme je hlavně v úterý, jinak jen ojediněle. V půlce týdne se určitěobjeví i trocha slunce. Vypadá to, že tento ráz počasí vydrží i na víkend.

V dohledu už je svátek sv. Martina, doprovázený oblíbeným rčením o jeho příjezdu na bílém koni. Jak známo, sněžení kolem 11. listopadu je hodně vzácné a zvlášť v posledních desetiletích. A ani letos se ho nedočkáme, předpokládáme pokračování teplot okolo 10 °C. Ještě není jasné, hak to bude se srážkami, ale pokud se jich dočkáme, budou nejspáš dešťové i na horách. Výraznější ochlazení prozatím není v dohledu, ani se nevrátí mrazy z minulých nocí. Čtvteční ranní mrazy bude na své překonání nespíš čekat nejméně do půlky listopadu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024