Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na přelomu týdne se ochladí

22. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty nad 20 °C zažíváme tento týden možná letos naposledy. Na přelomu týdne se ochladí Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Velmi teplé počasí, které se udržuje v Česku už po řadu dní, se blíží ke konci. Ochlazení, se kterým si modely dlouho lámaly hlavu, by mělo dorazit v neděli, případně v pondělí.

Do té doby nás ale ještě čeká několik dní s vysokými teplotami. Středa a čtvrtek přinesou teploty většinou mezi 15/19 °C, ale na místech kde bude slunečno může teplota vysoupit až na 22 °C. To se týká spíš Moravy a Slezska, v Čechách bychom většinou měli zůstat pod dvacítkou. Nad českou kotlinou čekáme i častější nízkou oblačnost než tomu bude nad Moravou a Slezskem. Kvůli přílivu velmi teplého vzduchu ve výšce kolem 1,5 km je možné dosažení 20 °C i na horách, zejména v jižních Čechách.

Pátek a sobota přinesou už vyrovnanější teploty, aktuální předpověď počítá s maximy mezi 16 °C a 20 °C na celém území mimo hor. Na obloze by mělo převládat polojasno až oblačno, jen v pátek čekáme v Čechách až zataženo. Pokud by se někde udržela déle mlha nebo nízká oblačnost, tak by mohlo být o několik stupňů chladněji.

Změna přijde v neděli, ale zatím se modely neshodují, zda před frontou ještě teploty vystoupí nad 15 °C, nebo zda fronta přejde už dopoledne a srazí výrazněji už nedělní odpolední teploty. Pondělí už by však v každém případě mělo být studenější s maximy kolem 10 °C a možností místních přeháňek. Na horách by se měly počátkem týdne objevit sněhové vločky a nedá se vyloučit, že nějaké uvidíme i o něco níže.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024