Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Novohradských horách letních 26,4 °C

21. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvyšší teploty nebyly kvůli přílivu teplého vzduchu ve výšce naměřeny v nížinách, ale v podhůří Šumavy a v Novohradských horách. V Novohradských horách letních 26,4 °C Zdroj fotografie: Martin Štros

Letní den neboli maximum alespoň 25 °C naměřily dnes tři jihočeské stanice. Nejtepleji bylo ve Vyšším Brodě (559 m nad mořem) a na stanici Pohoří na Šumavě (899 m nad mořem), jejímž název klame a ve skutečnosti se nachází v Novohradských horách. Teplota 26,4 °C změřená v téměř ve výšce téměř 900 m je opravdu mimořádná, ani v létě zde takové teploty nejsou příliš časté. Třetí stanicí, která překročila hranici letního dne je Vimperk, který dosáhl na maximum 25,5 °C.

Za teplotními extrémy stojí kromě slunečního svitu i velmi výrazná advekce teplého vzduchu ve výšce kolem 1 km. Nad Prahou bylo v této výšce změřeno odpoledne 19 °C (více než v té době bylo u zemského povrchu). V létě by se za stejných podmínek šphaly teploty v nížinách ke třicítce, teď už je ale slunce nízko a inverze se může udržet i přes den.

Značně teplo bylo dnes i na východě Moravy a ve Slezsku - na řadě lokalit bylo kolem 24 °C. A nešlo jen o nízko položená místa jako Karviná nebo Osoblaha, ale i o polohy kolem 400 m v podhůří Beskyd (Rožnov pod Radhoštěm, Frenštát pod Radhoštěm).

Chladnější dnes zůstala řada míst v západních a severních Čechách, kde zůstalo více oblačnosti. V Plzni bylo kolem 15 °C, v Doksanech na Lovosicku dokonce jen 12 °C až 13 °C. Mezi chladnější místa se tentokrát zařadila i Praha, kde odpolední slunce vytáhlo teplotu na 15 °C až 17 °C.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024