Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh v Krkonoších, zima ve východní Evropě.

6. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 10. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Sněžce, Luční i Labské boudě dnes ranní slunce odhalilo vrstvu sněhu. Sníh v Krkonoších, zima ve východní Evropě. Zdroj fotografie: 123rf

V Evropě se nyní nachází pouze několik výraznějších tlakových útvarů ovlivňujících počasí. Mezi ty největší patří rozsáhlá tlaková výše se středem nad norským pobřežím, jejíž hřeben zasahuje až do Česka, a oblast nízkého tlaku ve východní Evropě.

Kombinace těchto dvou tlakových útvarů dnech přinášela do Česka severovýchodní proudění, které bylo sice chladnější, avšak spíše sušší. Jasná obloha dnes ráno odhalila, že v Krkonoších včera výrazně nasněžilo a sníh se na Sněžce či Luční boudě právě díky chladnějšímu vzduchu udržel po celý den.

Zatímco u nás očekáváme v úterý přesun teplé fronty, ve východní Evropě bude zmiňovaná tlaková níže ovlivňovat počasí i na začátku týdne. V pondělí tak budou teploty ve výšce 1,5 km nad zemí až o 12°C pod průměrem, a to v Polsku, na Ukrajině, v Rumunsku, Bělorusku a dále až k Moskvě. Teploty ve 2 metrech nad se zemí se tak zde mohou pohybovat mezi -3 a -10°C (v závislosti na modelu a geografické poloze).

Nás naštěstí tento týden čeká spíše postupné oteplování, ač zejména na Moravě, na Vysočině a v severovýchodních Čechách bude třeba mít se na pozoru před ranními mrazíky.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024