Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před rokem touhle dobou bylo ještě 30 °C

18. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Letošní září je podstatně chladnější Před rokem touhle dobou bylo ještě 30 °C Zdroj fotografie: 123rf.com Češi si v těchto dnech opět začínají oblékat lehčí bundy, když denní teploty ve středu a čtvrtek dosahují pouze hodnot kolem 15 °C. Minulý rok bylo září docela odlišné. Bylo v něm zaznamenáno hned 12 letních dní s překročením teploty 25 °C a z toho dokonce tři tropické dny s překročením 30 °C. Letos v září máme na kontě jen tři letní dny a jeden tropický den (hned 1. září). Všechny letní dny byly loni zaznamenány do 21. září, pak už se výrazněji ochladilo.

Vzhledem k předpovědi na další období je téměř vyloučené, že by se ještě letos vyskytl tropický den a i výskyt letního dne je poměrně málo pravděpodobný. Malá možnost překročení 25 °C bude v neděli a pondělí. Loni bylo ještě 21. září naměřeno v Česku až 31 °C. Zdaleka nejteplejší bylo ovšem září roku 2016, které nabídlo hned 16 letních dní (tedy více než polovinu měsíce) a 6 dní tropických. Tomu se letos opravdu nepřiblížíme ani zdaleka. 

Pohled na minulý rok ukazuje ještě jeden zajímavý jev: po 22. září se výrazně ochladilo a ranní minimální teploty už i v nižších polohách klesaly na konci měsíce k bodu mrazu! Nyní čekáme sice studená rána, ale zatím ne tak moc. Další zajímavostí vázanou k loňskému podzimu je, že poslední letní den s 25 °C se vyskytl až 11. října! Teploty kolem 25 °C byly na začátku října v minulých letech zaznamenávány poměrně běžně, takže letní počasí se nám ještě opravdu má dost času vrátit.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024