Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend bude ještě tropický, září přinese změnu

28. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Velmi teplé počasí by mělo setrvat do konce týdne. Víkend bude ještě tropický, září přinese změnu Zdroj fotografie: 123rf.com Už několik dní se nad naším územím udržuje teplý a relativně vlhký vzduch, který pomáhal ke vzniku přeháněk a bouřek. Dnes už bylo srážek méně a v podobném duchu by se měl nést i čtvrtek. Nejvyšší teploty by se měly vyšplhat na 28/32 °C, jen na západě Čech by mělo být kolem 26 °C. Toto mírné ochlazení na západě bude předzvěstí slabé studené fronty, která nás výrazněji ovlivní v pátek. Právě v tento den by mělo být více přeháňek a bouřek, ale teploty příliš neklesnou - jen asi o 1 °C. Většího poklesu můžeme být svědky po přeháňce nebo po bouřce.

Poslední víkend meteorologického léta dostojí svému jménu vskutku doslova! Obloha by měla být polojasná a přeháňky jen ojedinělé. Teploty by s sobotu měly být blízko 30 °C, v neděli kolem 31 °C a v nejteplejších oblastech až 33 °C. To jsou na přelom srpna a září opravdu vysoké teploty a je pravděpodobné, že letos už tepleji nebude.

Se začátkem školního roku se počasí začne komplikovat. Od západu k nám postoupí studená fronta spojená s deštěm a pravděpodobně i s bouřkami. V Čechách se pravděpodobně výrazně ochladí už v pondělí a to na 18/24 °C. Na Moravě a ve Slezsku může být ještě až 30 °C, hlavně na východě. Zatím není příliš jasné, zda fronta postoupí dál k východu nebo se bude v blízkosti našeho území vlnit. Pokud by nastal druhý scénář, mohl by na východ území proudit teplejší vzduch ještě o něco déle. Takové situace se často vyznačují i vydatnějšími srážkami a složitou dynamikou vývoje, proto budeme situaci v dalších dnech sledovat a upřesňovat předpovědi.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024