Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

K letním teplotám se vrátíme o víkendu

20. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 8. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vydatné srážky z úterka na středu, houby porostou! K letním teplotám se vrátíme o víkendu Zdroj fotografie: Martin Štros Po horké neděli se na začátku týdne v Česku ochladilo. Úterý je ve znamená velké oblačnosti a odpoledne a v noci na středu nás čeká přechodu studené fronty s výraznými srážkami. Na většině území naprší zejména ve středu večer přes 10 mm srážek. Lokálně mohou být srážky menší, ale celkově půjde o vydatný déšť. Podpoří to hladiny řek i houby v lesích; úroda už je v této části roku z větší části sklizená nebo aspoň dorostlá. Úterní teploty čekáme v Čechách na úrovní 21/24 °C a na Moravě ještě 23/26 °C. Středa pak začne velkou oblačností, jterá se bude od západu protrhávat. Na západě Čech se již po většinu dne objeví slunce, na Moravě zůstane zataženo zřejmě až do večera. S teplotami 19/23 °C půjde patrně o nejchladnější den týdne. 

Ve čtvrtek už se udělá hezky, na obloze čekáme minimální oblačnost, jenže s teplotami to zatím moc nehne. Projeví se už trochu menší síla slunce na konci srpna, takže maxima vystoupí pouze na skromnějších 21/25 °C. V pátek se už přece jen léto prosadí, když očekáváme maximální teploty 24/28 °C za opět spíše menší oblačnosti. 

Víkend už nabídne zase nefalšované letní počasí, kdy se o slovou budou hlásit i tropické teploty. V sobotu očekáváme slunečno a maxima 26/30, v neděli pak 27/31 °C. Modely na neděli uvažují nad možností lokálních bouřek, ale ty se nezdají moc pravděpodobné a nezasáhnou celé území. Zatím bohužel nedokážeme říci, zda vysoké teploty přetrvají až do začátku příštího týdne, nebo už přijde studená fronta s ochlazením. To budou muset modely ještě upřesnit.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024