Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pondělí dorazí další srážky, hrozí i silné bouřky

11. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přechody front přes naše území přinášejí proměnlivé počasí. V pondělí dorazí další srážky, hrozí i silné bouřky Zdroj fotografie: 123rf.com Po sobotní frontě se v neděli na většině území oblačnost protrhala a mohli jsme si užívat slunečné letní počasí s teplotami mezi 25 °C a 30 °C. Další studená fronta ale na sebe nenechá dlouho čekat. Už během noci na pondělí by první srážky měly postoupit z Německa do Čech.

Dopoledne by se frontální rozhraní mělo projevit hlavně místními přeháňkami v Čechách, které se odpoledne mohou rozšířit i na západ a sever Moravy. Později odpoledne a večer bude od JZ srážek přibývat a objeví se i bouřky a intenzivní déšť. Před silnými bouřkami je vydána výstraha, která platí pro východní polovinu území od 18 h do úterý 2 h ráno.

Na základě modelových výpočtů předpokládáme, že nejvydatnější srážky by se měly objevit v pásu zasahujícím jih a východ Čech, Vysočinu a západ a sever Moravy. Některé výstupy počítají s tím, že vydatným deštěm by mohlo být zasaženo i okolí Prahy a Krkonoš. Na krajním SZ Čech a JV Moravy by mělo být srážek méně. Kvůli dynamické situaci doporučujeme sledovat aktuální radarová data, modelové výstupy nemusí příchod srážek odhadovat na minutu přesně.

Frontální rozhraní přinese i velké teplotní kontrasty. V západní polovině Čech už teploty přes den moc neporostou a měly by zůstat do 23 °C. Ani na zbytku území Čech už teplota většinou nevystoupí nad 25 °C. Na Moravě a ve Slezsku by se rtuť teploměru měla vyšplhat přibližně na 26 °C, na samém jihu Moravy dokonce až ke 30 °C. V úterý za frontou už se budou teplotní rozdíly snižovat.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024