Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nedělní srážky zavlažily hlavně Moravu a Slezsko

28. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Počasí už několik dní ovlivňuje tlaková níže, která přináší srážky. Ty jsou ale velmi nerovnoměrné. Nedělní srážky zavlažily hlavně Moravu a Slezsko Zdroj fotografie: 123rf

Po sobotních přeháňkách a bouřkách se situace v noci uklidnila a klidné bylo i nedělní dopoledne. Před 14 h se srážky skoro nevyskytovaly. Kolem 16 h začala bouřková činnost ožívat především na východě Moravy a přilehlé části Slovenska. Bouřky se v dalších hodinách šířily z této oblasti v podobě "oblouku" a zasáhly velkou část Moravy a Slezska.

Nejvyšší úhrn si díky večerní bouřce připsala stanice Velké Losiny na Šumpersku (33,7 mm). Nad 20 mm se dostaly ještě další dvě stanice (Slezská Harta a Hanušovice), jinak zůstaly úhrny pod touto hranicí. Později se srážky dostaly i na východ Čech, ale zde spadlo maximálně několik milimetrů.

Celkově zatím tato níže přinesla více srážek na Moravu a do Slezska, což je nepříznivé hlavně pro severozápad Čech, který i nadále trpí výrazným suchem. Situaci by mohly trochu zlepšit přeháňky v dalších dnech, ale zatím se s žádnými vydatnými srážkami v této oblasti počítat nedá. Trochu úlevy by vyschlé krajině mohlo přinést i mírné ochlazení, které očekáváme koncem příštího týdne. To navíc bude spojené i s proměnlivou oblačností a tedy i menším slunečním svitem.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024