Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V sobotu napršelo jen někde, intenzivní deště zasáhly Slovensko

27. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;SHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážky byly zaznamenány přibližně na dvou třetinách plochy Česka, vydatně zalito je hlavně na části Moravy. V sobotu napršelo jen někde, intenzivní deště zasáhly Slovensko Zdroj fotografie: 123rf

Nejvyšší úhrn zatím hlásí stanice Bystřice pod Hostýnem, kde srážkoměr naměřil 33,6 mm. Úhrny nad 10 mm zaznamenala i řada dalších lokalit na jížní, střední a východní Moravě. Solidních 15,7 mm bylo naměřeno i v Brně, Žabovřeskách. Jinak byly úhrny nad 10 mm spíš vzácné, soustředily se hlavně na Pardubicku (Mokošín, 29 mm) a na Plzeňsku (Rokycany, 21 mm). V těchto oblastech se navečer vyskytly málo pohyblivé bouřky a je proto možné, že mimo srážkoměrnou síť spadlo lokálně ještě více vody.

Na místech kde zatím nic nenapršelo nebo jen minimálně (jedná se hlavně o sever republiky) si zatím nemusí zoufat, další srážky očekáváme i zítra a v pondělí. Nicméně kvůli jejich přeháňkovému nebo bouřkovému charakteru musíme opět počítat s velkými lokálními rozdíly v úhrnech.

Nedaleko českých hranic, na západě Slovenska, se ale tlaková níže projevila mnohem výrazněji. V pásu od Bratislavy přes Nitru až po okolí Levic napršelo od 20 do 80 mm, na stanici Smolenice na úpatí Malých Karpat dokonce 92 mm, z toho 58 mm během pouhých dvou dopoledních hodin. Více než 70 mm si připsaly například i Zlaté Moravce. V reakci na vydatné srážky došlo i k vzestupům hladin toků, ale aktuálně (27.7. 22 h) je situace relativně klidná. Horší by to bylo, kdyby takové srážky vypadly už do nasycených povodí.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024