Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zvláštnost letošního jara: duben s vyšší teplotou než květen!

20. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 6. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nestalo se to však poprvé. Zvláštnost letošního jara: duben s vyšší teplotou než květen! Zdroj fotografie: 123rf.com Astronomické jaro v pátek předá štafetu astronomickéhomu létu, dny se začnou zase zkracovat. Meteorologové jarní statistiky uzavírají už s koncem května, takže jarní období už mohou s odstupem vyhodnotit. Letošní jaro jako celek bylo slabě nadprůměrné - březen byl poměrně výrazně nadprůměrný (+2,7 °C), duben méně výrazně nadprůměrný (1,5 °C), zato květen teplotně výrazně podprůměrný (-2,3 °C), a v součtu byla průměrná teplota za tyto tři jarní měsíce o 0,6 °C vyšší než je normál.

Čím bylo letošní jaro zajímavé, to byl hlavně studená pasáž od zhruba 27. dubna do přibližně  17. května, která byla až extrémně studená, zvlášť v některých květnových dnech. Studené dny byly ovšem i v jiných částech jara. Okolo 25.-26. dubna se poprvé objevily letní dny s teplotami až 27 °C. Na další letní dny jsme si museli počkat více než měsíc! A do konce května už nebylo ani jednou dosaženo tak vysoké teploty jako zmíněného 25. a 26. dubna! Nastala tak poměrně kuriózní situace, kdy dubnové maximální teploty byly vyšší než květnové! Je to výjimečné, ale nestalo se to poprvé - naposledy i v roce 2013 jsme zažili podobnou situaci. Z hlediska průměrné teploty za celý měsíc pak letošní květen nad dubnem přece jen dokázal vyhrát.

Pokud jde o srážky, jaro bylo dlouho poměrně suché, když zejména kolem 26. dubna byl v půdě i řekách už kritický nedostatek vody. Od té chvíle začalo poměrně často a vydatně pršet, a srážkový deficit se podařilo úspěšně vyrovnat. Z hlediska měsíců byl březen srážkově zcela normální, v dubnu spadlo o 40 % méně vody než je průměr (ale téměř všechna a v posledních dnech měsíce) a v květnu naopak o 30 % více. V součtu tak bylo letošní jaro téměř zcela na úrovni srážkového normálu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024